Smerige adviezen; COVID-19 en de schonere lucht

Dermatoloog Rogier Heide vertelt over het belang van goede zonbescherming

Als arts moet je soms dingen adviseren die mensen tegenstaan. Smerige dingen zelfs: als het zonnig is: “Smeren, smeren, smeren…” Ook dermatoloog Rogier Heide ontkomt er niet aan deze adviezen te geven. Voor Mylan Connects vertelt hij over het belang van goede zonbescherming.

Door minder vliegverkeer is de lucht minder vervuild en helder. De zon scheen uitbundig tijdens de top van de coronacrisis. Veel meer zonlicht bereikte ons daarom. Heel fijn want onze zonnepanelen produceerden meer stroom dan ooit, zo horen we op televisie en lezen we op nieuwssites. Ook onze huid wordt blootgesteld aan de energie van deze toegenomen elektromagnetische straling. Velen van ons hebben meer tijd thuis doorgebracht en meer gelegenheid gehad om in de zon te zitten. Is het u opgevallen hoe bruin nieuwslezers, weermannen en tv-presentatoren waren in de afgelopen weken?

Het probleem van zonlicht is dat de energie in de uv-straling beschadigend werkt op je huid. Hoe meer zon(verbranding), des te groter de kans dat er kleine veranderingen optreden in de erfelijke eigenschappen van huidcellen. De huid groeit in ongeveer 30 dagen aan. De huidcellen zijn dus steeds bezig met delen. Beschadigingen door de uv-straling worden daarmee ook doorgegeven aan nieuwe huidcellen. De eerdere zonneschade blijft dus in je huid. De eerste beschadigingen geven meestal geen zichtbare afwijkingen. Echter cellen waarin beschadigingen zitten, hebben een verhoogde vatbaarheid voor daaropvolgende uv-straling. Deze optelsom van uv-beschadigingen leidt soms uiteindelijk wel tot huidkanker.

Hoe moet je dan smeren?

Weinig mensen smeren exact volgens de instructie van de fabrikant. De standaarddosering is elke twee uur 2mg/cm2. De smeerdikte komt overeen met ongeveer één vingertop / handpalm groot gebied. Zo dik smeren is nodig om de geclaimde zonnebeschermingsfactor (SPF) te halen. SPF wordt gebruikt om aan te geven hoeveel verbranding nog optreedt met gebruik van die crème. SPF 30 betekent dat nog een dertigste deel van de verbranding optreedt in vergelijking met de huid zonder de crème. Anders gezegd, verbranding ontstaat later en de tijd is dertig keer zo lang… Mits je je houdt aan die “smerige” adviezen. Trouwens, factor 30 en 50 bieden beide voldoende bescherming, mits goed gesmeerd. Bij minder precies gebruik van de crème kan je beter kiezen voor de hoogste factor.

Vitamine D en giftige zonnebeschermingscrèmes

Bij de algemeen gebruikte smeerdikte van minder dan 1,5mg/cm2 komt er voldoende uv-straling in de huid voor de vitamine D-productie. De verhalen dat zonnebescherming slecht is voor de vitamine D-productie is onjuist. Over de giftigheid van zonnebeschermingscrème gaan ook nogal wat broodje aap-verhalen rond. Veiligheidsstudies hebben uitgewezen dat geen van de werkzame stoffen werkelijk door de huid dringen en schadelijke effecten hebben. Er is wel één waarschuwing: het inademen van zonnebeschermingsspray kan wel gevaarlijk zijn en dit is ook in laboratoriumstudies aangetoond.

Uv-straling kan ook je ogen beschadigen, vergeet dus niet een zonnebril en check of deze ook echt beschermt tegen uv-straling.