Top 5 meest gestelde vragen in de praktijk

Welke vraag krijgen dentale professionals het meest van patiënten? Viatris Connect onderzocht het!

In totaal hebben 172 dentale professionals (tandartsen, tandartassistenten en mondhygiënisten) hun meestgestelde vraag/vragen ingestuurd. Uit alle inzendingen hebben wij de top 5 meest gestelde vragen voor u op een rij gezet.

  1. Mijn partner zegt dat ik uit mijn mond ruik. Wat kan ik hier tegen doen? (21%)
  2. Welke tandpasta is het beste? (19,8%)
  3. Wat is beter? Een handtandenborstel of een elektrische tandenborstel? (11%)
  4. Hoe poets ik het best mijn tanden? (10,5%)
  5. Wat gaat deze behandeling kosten? (9.8%)

Uw advies bij een slechte adem
Opvallend bij de vraag over de slechte adem is dat deze vraag vooral voortkomt uit het feit dat de partner hierover heeft geklaagd. Alle dentale professionals die hebben meegedaan aan het onderzoek geven hun patiënt die last heeft van een slechte adem over het algemeen het advies om de mond en de tanden goed te reinigen door grondig en regelmatig te poetsen en te ragen. Daarnaast raden zij ook een mondspoeling aan om de mondgezondheid te ondersteunen en de adem te neutraliseren.
Enkele ingestuurde vragen luidde ook Hoe confronteer ik iemand in mijn omgeving met zijn slechte adem?” Vaak vinden mensen het lastig om over iemand zijn/haar adem te beginnen. Toch is het uiteindelijk voor de persoon in kwestie fijn bewust te zijn van de ademgeur om het probleem vervolgens aan te kunnen pakken. 

Keuze tussen verschillende producten maken
De resultaten geven tevens aan dat de vraag over het soort tandenborstel de patiënt veel bezighoudt. Wat poetst beter? Een handtandenborstel of een elektrische tandenborstel? Uw collega’s adviseren het gebruik van een elektrische tandenborstel boven een handtandenborstel. Het aantal rotaties dat een elektrische tandenborstel kan maken, zijn niet te bereiken met een handtandenborstel.
De vraag over de tandpasta belandde op een tweede plaats. Hier luidt het advies over het algemeen “Welke tandpasta u ook gebruikt, het belangrijkste is dat de tandpasta fluoride bevat!”

“Wat kost dat?”
Gezien de veranderingen in kosten en de verschillende zorgverzekeringen zijn veel patiënten ook nieuwsgierig naar het prijskaartje dat aan de behandeling hangt. "Wordt het wel vergoed?"
en "Moet ik het eerst voorschieten?" zijn vragen betreffende de kosten die ook geregeld (9.8% van ingestuurde vragen) bij u en uw collega’s worden neergelegd.

“Hoe krijg ik wittere tanden?”
Net niet in de top 5, maar zeker ook een veelgestelde vraag in de praktijk (8.1% van de ingestuurde vragen) is “Hoe krijgt ik wittere tanden?” Ook zijn sommige patiënten erg betrokken bij hun tandarts(assistent) of mondhygiënist en stellen vragen zoals “Hoe gaat het met uw kinderen?” of “Waarom heeft u in hemelsnaam voor dit beroep gekozen?”