Hooikoorts of corona? Advies van KNO-arts Wytske Fokkens

Huisartsen, apothekers, specialisten maar ook drogisterijmedewerkers hebben de afgelopen periode regelmatig met twijfelende patiënten te maken die spelen met de vraag: “Is het hooikoorts of corona?” Patiënten vragen zich tijdens deze coronacrisis massaal af wat zij het best kunnen doen als ze te maken krijgen met hooikoortsklachten. Kan ik nog naar de supermarkt of moet ik deuren en ramen gesloten houden en binnen blijven?

KNO-arts Wytske Fokkens (Amsterdam UMC) geeft in een interview voor RTL Nieuws1 aan dat ook zij veel mails van patiënten ontvangt die niet weten wat zij het best kunnen doen. Fokkens ziet dat ongeveer één op de vijf Nederlanders last heeft van hooikoortsklachten. Deze klachten kunnen uiteenlopen van licht tot heftig waarbij mensen zich ziek moeten melden en binnenblijven.

Maatregelen gelden voor iedereen
De maatregelen van het RIVM geven aan dat iedereen zoveel mogelijk thuis moet blijven
2; dit geldt dus ook voor mensen met hooikoorts. Mocht je in de supermarkt moeten niezen, doe dit dan in je elleboog. Was je handen regelmatig en houd afstand van elkaar.

Binnenblijven? Fokkens zegt: nee
Nu luidt de vraag: moeten hooikoortspatiënten de komende maanden binnen blijven om zo ongemakkelijke situaties met anderen te ontlopen? Fokkens heeft hier een eenduidig antwoord op: nee.
Fokkens adviseert mensen hun huisarts te contacteren als hooikoortsklachten niet overgaan met antihistaminica. “Een groot deel van de mensen met hooikoorts kan met medicatie volledig klachtenvrij zijn, dus waarom zou iemand zich vervelender voelen dan nodig is? Daarnaast denk ik dat een neusspray met corticosteroïden nu ook telefonisch kan worden voorgeschreven door de huisarts” meldt Fokkens aan RTL Nieuws. Daarbij geeft ze aan dat het niet alleen fijn is voor de patiënt zelf, maar ook voor de omgeving. Want mensen voelen zich tijdens deze coronacrisis toch een stuk meer op hun gemak als ze niet op 1,5 meter afstand iemand zien staan snotteren en niezen.

Bronnen:

  1. RTL Nieuws https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5085991/hooikoorts-coronavirus-covid-19-thuisblijven-werken-niezen, laatst geraadpleegd 17 april 2020
  2. RIVM