Herkent u het verschil tussen huisstofmijtallergie en verkoudheid?

Lees de verschillen tussen huisstofmijallergie en verkoudheid

Wat is een huisstofmijtallergie?
Een huisstofmijtallergie is een veelvoorkomende allergie. We zien deze allergie de laatste jaren steeds vaker; dit komt waarschijnlijk door onze manier van leven. We brengen namelijk 90 procent van onze tijd binnenshuis door, hebben betere isolatie van onze moderne, energiezuinige huizen, hebben een verminderde ventilatie door bijvoorbeeld dubbelglas en gebruiken meer de centrale verwarming dan vroeger. Ook hebben veel mensen vloerbedekking in huis. Dit zorgt er voor dat we de perfecte leefomgeving hebben gemaakt voor de huisstofmijt. De huisstofmijt geeft namelijk de voorkeur aan een warme, vochtige en donkere omgeving.

Wat zijn huisstofmijten?
Huisstofmijten zijn familie van de spin, maar in tegenstelling tot spinnen zijn huisstofmijten onzichtbaar voor het blote oog. De huisstofmijten bijten niet en brengen geen ziektes over en zijn alleen een probleem voor mensen die er allergisch voor zijn.  Ze eten huidschilfers van mensen en zijn in grote aantallen aanwezig in matrassen, lattenbodems, kussens, tapijten, gestoffeerd meubilair en knuffels.

Symptomen van huisstofmijtallergie
De symptomen van huisstofmijtallergie zijn:

  • jeukende neus
  • loopneus
  • verstopte neus
  • niezen
  • rode, jeukende en tranende ogen

Verschil in symptomen?
Zowel bij een huisstofmijtallergie als een verkoudheid kun je last hebben van een verstopte neus, loopneus of niezen en een vol gevoel in je hoofd. Er zijn echter een aantal verschillen waardoor je een huisstofmijtallergie en een verkoudheid uit elkaar kan houden. Zoals hierboven wordt aangegeven, kunnen mensen het hele jaar door last hebben van een huisstofmijtallergie. Als je voor je gevoel constant last hebt van “verkoudheidsklachten”, de klachten langer aanhouden en vaak terugkomen kan het zijn dat je last hebt van een huisstofmijtallergie. Ook als de klachten verergeren bij bepaalde activiteiten zoals stofzuigen en/of het bed opmaken kan dit wijzen op huisstofmijtallergie. Mensen met een huisstofmijtallergie hebben ook vaak ’s nachts en bij het opstaan klachten. Bij een verkoudheid nemen de klachten na een paar dagen af en geneest de verkoudheid vanzelf. Tot slot is er een verschil in het snot. Bij verkoudheid is snot vaak voller van structuur en gekleurd. Bij een huisstofmijtallergie, is snot juist waterig, waardoor het gemakkelijk uit de neus loopt.

Carelastin bij huisstofmijtallergie
Carelastin-neusspray en -oogdruppels kunnen gebruikt worden bij huisstofmijtallergie.

NON-2021-5850