Dit verandert er in 2025 in de apotheek

Door Yassir Boubkary, apotheker

Het einde van het jaar is traditioneel een drukke periode in de apotheek. Tussen alle hectiek door kunnen belangrijke wijzigingen voor het nieuwe jaar soms aan uw aandacht ontsnappen. Daarom help ik u op weg met een overzicht van de belangrijkste veranderingen in 2025.

 

 

Codeïne

Codeïne wordt enkel vergoed bij terugkerende diarree of wanneer de patiënt al meer dan 15 dagen aaneengesloten diarree heeft. Bij hoest, pijn of acute diarree wordt codeïne vanaf 2025 niet meer vergoed vanuit het basispakket.

 

Apotheekbereidingen

Er zijn wijzigingen in de vergoedingsstatus van diverse apotheekbereidingen, een volledig overzicht hiervan is hier terug te vinden.

 

Verder wordt per 1 februari 2025 de Circulaire doorleveren apotheekbereidingen een beleidsregel. De minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft dit op 6 december jl. gepubliceerd in de Staatscourant. De deadline voor aanmelden is 1 maart 2025 voor apotheken die reeds vóór 1 februari 2025 doorleverden. De volledige publicatie in de Staatscourant is hier te bekijken.

 

Tarief geïndividualiseerde distributievorm (GDV)

Het College van Beroep voor het bedrijfsleven heeft de Nederlandse Zorgautoriteit in haar gelijk gesteld inzake de vooringenomen aangepaste financiering rondom de GDV. Apothekers en zorgverzekeraars dienen zelf afspraken te maken over de manier waarop declaraties voor medicatierollen worden ingediend. Het is inmiddels ook bekend dat in het inkoopbeleid van enkele zorgverzekeraars een tarief per rol en niet per geneesmiddel is opgenomen voor het nieuwe jaar.

 

Klachtenbemiddeling apotheken

De bemiddelaars van Quasir zullen enkel klachten die in het Nederlands gesteld zijn in behandeling nemen vanwege potentiële Babylonische spraakverwarringen. Patiënten kunnen zich per heden wenden tot apotheek@quasir.nl voor hun klachten; dit was voorheen bemiddelingapotheken@kpnmail.nl.

 

Baliekaart KNMP

Op de nieuwe baliekaart van de KNMP wordt inzicht gegeven in hoe de verschillende zorgverzekeraars apotheekzorg gaan vergoeden in 2025. Deze informatie is op deze KNMP-pagina in te zien.

 

CAO verlofdagen

Apothekers krijgen bij een voltijd dienstverband een extra verlofdag in 2025, waarmee het totaal op 28 dagen komt.

 

Oefentherapie bij ernstige reumatoïde artritis en COPD

Voor mensen met ernstige functionele beperkingen ten gevolge van reumatoïde artritis wordt oefentherapie vanuit het basispakket vergoed. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat deze vorm van therapie erg effectief is, derhalve wordt vanaf de eerste behandeling oefentherapie vergoed.

 

Bij COPD in fase 2 of hoger worden eveneens alle behandelingen voor oefentherapie vergoed vanuit het basispakket. Tot en met 2024 gold er nog een maximum aantal vergoede behandelingen, dit laatste wordt in 2025 opgeheven.

 

Revalidatie voor ouderen

Geriatrische revalidatie wordt vaker vergoed, zo hoeven ouderen nu niet meer eerst in een ziekenhuis opgenomen te zijn geweest

 

COVID-19

Paramedische herstelzorg na COVID-19 wordt niet meer vergoed, omdat dit niet langer als effectiever wordt beschouwd ten opzichte van natuurlijk herstel.

 

Wet elektronische gegevensuitwisseling in de zorg (Wegiz)

In het begin van 2025 zal naar verwachting de European Health Data space (EHDS) ondertekend worden door het Europees Parlement en de Raad. De EHDS is in het leven geroepen om snel en efficiënt medische gegevens te kunnen uitwisselen en burgers toegang te geven tot gezondheidsgegevens die over hen zijn opgeslagen.

 

In Nederland kennen we de wet Wegiz waarmee we goed op koers liggen om de invoering van de EHDS te realiseren. Op de website van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport kunt u meer informatie lezen over de overdracht van medische gegevens.

 

Zorgkosten

Gemiddeld kost een basisverzekering per maand 158,72 euro; dit is een gemiddelde stijging van 11,32 euro per maand ten opzichte van vorig jaar.

 

De maximale eigen bijdrage blijft 250 euro in 2025. Het verplichte eigen risico blijft tot 2027 eveneens gelijk, deze is in 2016 voor het laatste verhoogd van 375 euro naar 385 euro. In het huidige regeerakkoord zijn plannen beschreven om op termijn het eigen risico te reduceren tot 165 euro.

 

De maximale zorgtoeslag stijgt met 7 euro per maand voor eenpersoonshuishoudens naar 131 euro per maand en 13 euro per maand voor meerpersoonshuishoudens naar 250 euro per maand.

 

De inkomensafhankelijke bijdrage voor de Zorgverzekeringswet (Zvw) daalt voor eenieder. Voor werknemers en uitkeringsgerechtigden daalt de inkomensafhankelijke bijdrage van 6,57 procent naar 6,51 procent en voor ondernemers en gepensioneerden daalt de inkomensafhankelijke bijdrage van 5,32 procent naar 5,26 procent.

 

NON-2024-00145