Dit verandert er in 2023 in de apotheek
15 veranderingen in de apotheek op een rij
Welke medicatie zijn uit het basispakket verdwenen, welke zorg wordt gedekt bij Long COVID? En hoe zit het met de prestatievoorziening voor de medicijnrol in 2023? Viatris Connect zet de 15 belangrijkste wijzigingen en aandachtspunten voor 2023 voor u op een rij.
1. Vitamine D uit het basispakket
Nadat in 2019 de lage dosering vitamine D preparaten (zoals Divisun) uit het basispakket gehaald werden, verdwijnen nu ook de hoge dosering vitamine D preparaten uit het geneesmiddelvergoedingssysteem (GVS). Dit betreft ook combinaties met calcium en alendroninezuur. Alfacalcidol, calcitriol en dihydrotachysterol zijn vormen van vitamine D die nog wel vergoed blijven, omdat eerdergenoemde geneesmiddelen ook andere geregistreerde indicaties hebben dan een vitamine D-tekort.
2. Geïndividualiseerde distributievorm prestatievoorziening: per 1 januari 2023 van kracht
Per medicijnrol, onafhankelijk van de hoeveelheid geneesmiddelen, zal er één nader overeen te komen terhandstellingstarief tussen contracteerpartijen en zorgverzekeraars vergoed worden. Momenteel wordt per geneesmiddel een terhandstellingstarief in rekening gebracht. Volgens de Nederlandse Zorgautoriteit zal deze herziening onder andere resulteren tot een eerlijkere kostenverdeling en meer vrijheidsgraden bij apothekers om ondoelmatige geneesmiddelen te staken zonder daardoor financieel verlies te leiden.
De KNMP is van mening dat de herziene GDV-prestatie onvoldoende onderbouwd is en heeft bezwaar aangetekend bij de hoogste bestuursrechter op het gebied van economisch bestuursrecht in Nederland. Naar alle waarschijnlijkheid zal er begin 2023 een zitting belegd worden. De voorgenomen GDV-prestatieherziening is per 1 januari 2023 ingegaan.
3. Leidraad Verantwoord Wisselen
Vanwege onder andere het medicijntekort komt het wisselen van geneesmiddelen met dezelfde werkzame stof veelvuldig voor in de apotheek. Dit kan soms problemen veroorzaken. In de geactualiseerde leidraad Verantwoord Wisselen van de KNMP zijn hierover adviezen en aanbevelingen geformuleerd.
4. Integraal Zorgakkoord ondertekend
Het integraal zorgakkoord (IZA) is door alle betrokken partijen ondertekend. Een van de hoofddoelen van het IZA is het besparen van 1,5 miljard euro per jaar op zorgkosten. Het IZA zal een doorlooptijd hebben van vier jaar (2023 tot en met 2026). Elk kwartaal zal er een bestuurlijk overleg gepland worden om de voortgang te monitoren.
5. Herberekening van het geneesmiddelvergoedingssysteem uitgesteld
De beoogde herberekening van het GVS stond per 1 januari 2023 gepland. De KNMP heeft samen met andere zorgpartijen veel werk verzet om het ministerie Volksgezondheid, Welzijn en Sport ervan te overtuigen dat de herberekening veel voeten in de aarde zal hebben.
Het uitstellen betekent echter niet dat de herberekening van tafel is. Minister Kuipers (VWS) heeft gesteld dat de herberekening slechts uitgesteld is tot 1 januari 2024. In de tussentijd zal de KNMP samen met andere zorgkoepels in conclaaf treden met het ministerie, om tot een maatschappelijk alsook medisch inhoudelijk werkbare aanpassing van het GVS te komen.
6. Verandering in CAO Apotheken
Alle werknemers krijgen recht op 180 vakantie-uren. Voorheen steeg het aantal vakantie-uren met de leeftijd. Werknemers die reeds genieten van meer vakantie-uren blijven deze behouden, echter zal de groei niet doorzetten conform de huidige CAO.
Voor openbare apotheken stijgt de onregelmatigheidstoeslag van 25 procent naar 30 procent. Dit tarief is geldig vanaf 20.00 uur in plaats van 18.00 uur.
Voor parttime werknemers zullen extra gewerkte uren tot 36 uur per week geschaard worden onder meerwerk. Dit betekent dat deze uren pensioengevend zijn en meegenomen worden in het berekenen van de vakantietoeslag en vakantiedagen.
7. Wet Elektronische Gegevensuitwisseling In de Zorg aangenomen
Het wetsvoorstel voor de Wet elektronische gegevensuitwisseling in de zorg (Wegiz) is op 27 september jl. unaniem aangenomen door de Tweede Kamer. Er zal niet direct iets veranderen in het zorgveld. De eerste algemene maatregel van bestuur zal in 2023 in werking treden en gaat over het digitaal versturen van het recept van de huisarts naar de apotheek (spoor 1-aanwijzing). In de komende jaren volgen andere gegevensuitwisselingen. Lees hier meer over Wegiz.
8. Herregistratie-eisen versoepeld
Per 1 december 2022 wordt de tweejaar-werkonderbrekingseis geschrapt door CIBG. Dit houdt in dat vanaf december werkuren vóór een werkonderbreking meetellen voor de BIG-herregistratie.
9. Dekking voor herstelzorg voor Long COVID
Tot minimaal augustus 2023 blijft herstelzorg voor Long COVID gedekt vanuit de basisverzekering. Voor patiënten die kampen met Long COVID wordt, bovenop de standaarddekking, aanvullende fysiotherapie- en ergotherapiesessies vergoed. Daarnaast komen zij ook in aanmerking voor dieetadvisering en logopedie. Patiënten die voor deze herstelzorg in aanmerking willen komen, moeten bereid zijn mee te werken aan een onderzoek naar de effectiviteit van de herstelzorg.
10. Nivolumab blijft in basisverzekering
Nivolumab als immunotherapie bij kankertumoren van het type DMMR of MSI werd begin 2022 nog niet vergoed. Nadat gebleken is dat bij ongeveer 40 procent van de gevallen nivolumab effectief was, werd deze behandeling in juli 2022 toegevoegd aan de basisverzekering. Dit blijft gehandhaafd in 2023.
11. Wijziging magistrale bereidingen
Bekijk hier de wijzigingen in de vergoeding van apotheekbereidingen. Een historisch overzicht van aanpassingen in de vergoeding van apotheekbereidingen vindt u hier terug.
12. Maximale eigen bijdragen blijft hetzelfde
De maximale eigen bijdrage blijft 250 euro in 2023. Het verplichte eigen risico blijft eveneens gelijk, deze is in 2016 voor het laatst verhoogd van 375 euro naar 385 euro. Het kabinet heeft tevens bekend gemaakt dat tot en met 2025 het eigen risico niet verhoogd zal worden.
13. Zorgpremie en zorgtoeslag stijgen
De zorgpremie zal gemiddeld met ongeveer 11 euro per maand stijgen. Het ministerie van VWS had de nominale jaarpremie geraamd op 1649 euro. De basisverzekering in 2023 kost echter gemiddeld 1661,4 euro per jaar.
De maximale zorgtoeslag stijgt met 43 euro per maand voor eenpersoonshuishoudens naar 154 euro per maand en 53 euro per maand voor meerpersoonshuishoudens naar 265 euro per maand.
14. Collectiviteitskorting vervalt
De huidige toegestane 5 procent collectiviteitskorting op de basis zorgverzekering komt te vervallen. Collectieve zorgverzekeringen mogen nog wel blijven bestaan, echter mag enkel nog korting gegeven worden op aanvullende zorgverzekeringen.
15. Inkomensafhankelijke bijdrage daalt
De inkomensafhankelijke bijdrage voor de Zorgverzekeringswet (Zvw) daalt voor eenieder. Voor werknemers en uitkeringsgerechtigden daalt de inkomensafhankelijke bijdrage van 6,75 procent naar 6,68 procent en voor ondernemers en gepensioneerden daalt de inkomensafhankelijke bijdrage van 5,50 procent naar 5,43 procent.
DIVI-2023-0001