Deze KNO-arts fietste zes dagen door Afrika voor het goede doel

Vorig jaar oktober fietste KNO-arts Jurriën Embrechts zes dagen lang door Afrika. Hij deed mee aan Africa Classic, een goede doelen-evenement dat jaarlijks georganiseerd wordt door Amref. Mylan sponsorde Embrechts, die zijn collega’s zeker aanraadt een keer mee te doen: “Het mooiste is dat je ziet waar je het voor doet.”

Wanneer kreeg u het idee aan deze fietstocht mee te doen?
“Ik heb een vriend van wiens plannen ik altijd erg enthousiast word. Hij tipte mij om mee te doen, en na mezelf in te lezen sprak het me inderdaad erg aan. Projecten van Amref zoals het verzorgen van schoon drinkwater en acties tegen vrouwenbesnijdenis vind ik ontzettend waardevol, waardoor ik me besloot in te schrijven. Een van de dingen die Amref probeert te bereiken is het goed opleiden van de mensen daar, zodat zij toch weten wat ze moeten doen als er geen ziekenhuis in de buurt is. Het gaat echt om de basisdingen, zeg maar; zoals het creëren van basale hygiëne en het opsporen van epidemieën.”

Hoe heeft u zich voorbereid op een week lang fietsen?
“Vanaf april heb ik getraind voor de fietstocht. Omdat we in oktober gingen, had ik daar zes maanden de tijd voor. Ik moet zeggen dat die voorbereiding me nog het makkelijkst af ging. Om mee te mogen doen moet je namelijk ook minimaal 5.000 euro doneren aan de projecten van Amref. Daarnaast moet je de reis en spullen die je nodig hebt zelf financieren. Het was een aardige klus het donatiegeld bij elkaar te krijgen, maar dit is gelukkig in orde gekomen met de donatie van Mylan. Waarvoor veel dank.”

KNO-arts Jurriën Embrechts fietste zes dagen door Afrika. Hij deed mee aan Africa Classic, georganiseerd wordt door Amref.

Hoe heeft u de fietstocht ervaren?
“We begonnen in Tanzania en fietsten in zes dagen rond de Kilamanjaroberg. Elke dag fietsten we 80 kilometer, waarbij we door tal van landschappen en langs veel verschillende dorpen kwamen. Door de trainingen was mijn conditie gelukkig goed genoeg de tocht zonder problemen te voltooien. Het was natuurlijk wel zwaarder dan in het platte Nederland waar je ook nog eens in een goed bed kan bijkomen. In de soms lekkende tentjes op een matje krijg je toch wat minder rust. Tijdens de fietstocht kwamen we langs allerlei plekken waar Amref ook projecten uitvoert, erg bijzonder om met eigen ogen te zien hoe belangrijk het werk is dat daar gedaan wordt.”

Wat heeft het meeste indruk op u gemaakt?
“De dag dat we Kenia in reden kwamen we langs een school waar Amref voorlichtingen organiseert over vrouwenbesnijdenis. Jarenlang heeft daar een ritueel de overhand gehad waarbij meisjes van 10 jaar vaak tegen hun wil in besneden worden. Het idee daarachter is dat vrouwen later geen plezier beleven aan seks en zo minder snel vreemd zullen gaan. Een afschuwelijke gang van zaken met vreselijke complicaties tot de dood aan toe. Amref probeert dat ritueel nu te vervangen door een alternatief ritueel met seksuele voorlichting en een feest zonder besnijdenis. De spreekster die de seksuele voorlichting aan de leerlingen gaf, vertelde haar levensverhaal waarin zij door fanatieke masai – de lokale religieuzen – als kind tegen haar wil en die van haar ouders in ontvoerd en besneden werd. Dat maakte diepe indruk.”

Zou u collega KNO-artsen aanraden mee te doen aan Africa Classic?
“Absoluut. Het is een unieke ervaring. Bij de meeste donaties zie je niet waar je het voor doet, maar omdat je erdoorheen fietst en langs de projecten komt, zie je echt wat er gebeurt. Ook het teamgevoel dat je opbouwt met je fietsploeg is erg waardevol; samen ga je ervoor, samen ga je door de modder voor het goede doel.”

Meer zien en lezen over Africa Classic? Kijk op https://www.africaclassic.nl/