“Apothekers in heel Europa zouden griepprik moeten kunnen toedienen”

In het Verenigd Koninkrijk, Ierland en Portugal mogen apothekers het al: de griepprik toedienen.

In het Verenigd Koninkrijk, Ierland en Portugal mogen apothekers het al: de griepprik toedienen. Uit een pilotstudie in het Verenigd Koninkrijk bleek dat 19% van de patiënten zich niet zou laten vaccineren als dit niet door een apotheker kon worden gedaan.

Makkelijk
Volgens de EPSA (Europese Pharmaceutische Studenten Vereniging) zijn patiënten erg tevreden over het feit dat apothekers de griepprik bij hen mogen toedienen. Ze zijn namelijk verzekerd van hoge kwaliteit, hoeven geen afspraak te maken en de lange wachttijd is verleden tijd. De EPSA is van mening dat apothekers in heel Europa deze bevoegdheid zouden moeten krijgen.

Training
Om de kwaliteit, doeltreffendheid en veiligheid van het vaccineren te waarborgen is het wel van belang dat de apothekers een goede training krijgen waarin wordt uitgelegd hoe de griepprik moet worden toegediend. EPSA geeft aan dat apothekers in opleiding graag de verantwoordelijkheid op zich willen nemen, deze moet hen echter nog wel worden gegeven door beleidsmakers.

Overleg
Op het moment wordt in het Parlement, de Commissie en in het Europees Centrum voor ziektepreventie- en bestrijding overlegd over deze kwestie. EPSA hoopt dat apothekers in heel Europa de griepprik in de toekomst mogen toedienen, zodat de vaccinatiedekking voor griep van 75% behaald kan worden en het aantal doden hierdoor wordt verminderd.

Bron: Pharmaceutisch Weekblad