In gesprek met farmaceutisch consulent Radia Aarbiou

Radia Aarbiou is 42 jaar en werkt inmiddels al 20 jaar bij apotheek van Leeuwenhoek. Sinds 2007 werkt Radia als farmaceutisch consulent voor apotheek Leeuwenhoek en Calandria. Meda Connects sprak met Radia en vroeg haar naar haar bevindingen rondom het veelvoorkomende probleem “hoofdluis”.

Heb je vaak klanten in de apotheek met vragen over hoofdluis?
“Dat is heel erg afhankelijk van de periode. Na de zomervakantie zijn er bijvoorbeeld dagelijks klanten die vragen hebben over hoofdluis.”

Welke vraag over hoofdluis wordt het meest gesteld?
“Klanten stellen mij vaak de volgende vraag ‘Mijn kind heeft luizen, wat kan ik daaraan doen?’ Daarnaast wordt er ook vaak gevraagd ‘Heb ik dan ook hoofdluis? Hoe kan ik dat voorkomen!?’.”

Merk je dat klanten open zijn en vragen durven te stellen over hoofdluis, of krijg je het idee dat er nog een taboe op de onderwerp heerst?
“Er heerst nog wel taboe op het onderwerp! Vaak kijken mensen eerst om zich heen voordat ze een vraag over hoofdluis stellen. Ook zeggen ze vaak ‘Mijn kind heeft ze op school opgelopen!’. Maar ik heb wel het gevoel dat het taboe rondom hoofdluis al een stuk minder is als je het vergelijkt met 10 jaar geleden.”

Je gaf aan dat, afhankelijk van de tijd van het jaar, er veel vragen over hoofdluis worden gesteld. In welke perioden is de vraag naar antihoofdluismiddelen het grootst?
“Wij merken dat de vraag naar antihoofdluismiddelen na de zomervakantie het grootst is.”

Welke tip geef je standaard aan klanten met hoofdluis mee?
“Ik vertel ze altijd dat ze bij het kammen (eerste keus) het best een crèmespoeling kunnen gebruiken zodat het kammen een stuk makkelijker gaat en het kindje ook beter meewerkt.”

En heb je nog een tip die je aan collega’s uit de apothekersbranche zou willen meegeven over het adviseren van klanten met betrekking tot de behandeling van hoofdluis?
“Gebruik de zelfzorgstandaard van de KNMP bij je advies aan de klant. Als je met deze standaard werkt vergeet je geen belangrijke informatie en is je advies compleet!”

Hoor je vaak dat klanten zelf zogenaamde “huis-tuin-en-keuken-middeltjes” tegen hoofdluis hebben geprobeerd?
“Het komt wel eens voor dat klanten denken dat ze van hoofdluizen af kunnen komen door hun hele huis grondig te soppen. Maar over het algemeen hoor ik niet heel vreemde dingen en komen mensen echt gericht om advies vragen."

Wij zijn altijd benieuwd naar opvallende en opmerkelijke anekdotes uit de praktijk. Heeft u deze?
“Ja die heb ik wel! Zo was er eens een man die aan de balie vroeg om een middel tegen luis. Ik heb deze meneer het hele verhaal over de behandeling van hoofdluizen uitgelegd, verteld dat hij moest kammen, mijn tip over het gebruik van crèmespoeling gegeven… Blijkt deze meneer advies over schaamluis nodig te hebben...”